Home Home

Jomanda kan wel inpakken…

De voordelen van een regelmatige consumptie van kefir zijn talloos. Door de lichtverteerbaarheid van het product worden de darmen schoongemaakt en het lichaam voorzien van heilzame bacteriën en gisten, vitaminen, mineralen en volwaardige eiwitten. Omdat kefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt het bij aan een gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gegeten door patiënten die lijden aan aids, het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes en kanker. Het kalmerende effect op het zenuwgestel heeft al velen die lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH verlichting gegeven.
Bron: www.kefir.nl

Vandaag van schoonpa deze Kefirkorrels (Kefirplantje) gekregen. Hiermee kun je dus zelf thuis een soort van biomild-achtige-yoghurtdrank maken. Wij gaan dus maar eens aan die gezondheid wat doen en o wee, als ik niet van mijn depressies afraak en Michael niet als een blok in slaap valt! Vervolgens zullen we dus ook niet andere nare ziektes krijgen zoals aids of kanker en waarschijnlijk is beenmergtering ook met kefir te genezen. Maar ach, wij houden hier wel van bioachtige melkproducten, zodoende staat er nu een pot met melk en een Kefirplantje in het keukenkastje te garen. :wink:
Ben benieuwd hoe het smaakt!

Benodigdheden voor de bereiding van kefir-korrels:
kefirkorrels, een weckfles, melk, twee (plastic) zeven met (plastic) lepel en drinkglazen of een bewaarfles.

Bereiding van kefir-korrels:
Doe de kefirkorrels in de weckfles en vul de fles voor maximaal driekwart met gekookte of gepasteuriseerde melk (bij voorkeur op een temperatuur van rond de 20°C). (De weckfles mag niet tot de rand worden gevuld. Doe je dit wel, dan kan de pot knappen.)

Sluit de pot en laat hem minimaal 24 uur op een donkere plaats op kamertemperatuur (bijvoorbeeld in een keukenkastje) staan.

Na 24 uur giet je de kefirkorrels met -drank via een grove zeef in een kom. De korrels die in de zeef achterblijven spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); de gespoelde korrels gaan dan in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk.

De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles. Je start met ongeveer een kwart liter melk en een handjevol kefirkorrels. Naarmate de plantjes groeien zal de kefirdrank zuurder worden; door bij de volgende kweek meer melk te gebruiken krijg je ook meer kefirdrank. Vind je de hoeveelheid kefirdrank voldoende en is de zuursmaak naar wens, dan kun je minder korrels in de melk doen. Omdat de korrels vrij snel groeien kun je regelmatig kefirkorrels weggeven of weggooien.

Houdbaarheid:
Kefir is vijf dagen houdbaar in de koelkast (circa5°C). De geweekte korrels zijn zonder vocht 48 uur houdbaar. Als je de korrels langer wil bewaren kun je ze in de koelkast in melk bewaren, invriezen of drogen. Belangrijk is dat bij het maken van kefir zeer hygiënisch te werk wordt gegaan. Zo niet, dan kunnen ongewenste bacteriën zich in het product ontwikkelen en bederft de kefir.

Bewaren van de korrels
Als je, bijvoorbeeld in vakantietijd, een pauze wilt inlassen in de bereiding van kefir, kun je verschillende werkwijzen hanteren, afhankelijk van de tijd van de rustperiode.

Rustperiode tot maximaal zeven dagen
Doe de korrels in een weckfles met dezelfde hoeveelheid melk die je voor 24 uur zou gebruiken. Zet de weckfles in de koelkast voor maximaal een week. Zeef de kefir na de rustperiode; de drank kun je gewoon voor consumptie gebruiken. Als je weer wilt beginnen met het maken van kefir op kamertemperatuur, hebben de korrels tijd nodig om weer optimaal te gaan werken. Normaal gesproken duurt dat een paar dagen (wel gewoon elke dag verversen). Hoe langer de rustperiode geduurd heeft, hoe langer de korrels nodig hebben om weer actief te worden.

Rustperiode van meer dan een week
Doe hetzelfde als bij de rustperiode van zeven dagen, en herhaal dit proces elke week. Als je de melk niet wekelijks kunt (laten) verversen, ga je als volgt te werk: voor elke week dat de kefir langer moet blijven rusten, voeg je 50% extra melk toe. In principe moet je de drank zo twee maanden kunnen laten staan, maar geadviseerd wordt om voor periodes van meer dan een maand over te gaan tot het invriezen van de korrels.

Rustperiode van meer dan een maand
De beste manier om de kefirkorrels goed te houden voor een periode tot twee maanden is invriezen. De werkwijze: spoel de korrels en droog ze voorzichtig met behulp van keukenpapier of een schone theedoek. Doe de korrels in een bakje of zakje, met toevoeging van poedermelk. Voeg genoeg poedermelk toe om de korrels volledig te bedekken en plaats het geheel dan in de vriezer. De poedermelk heeft een beschermende werking. Als de korrels langer dan twee maanden ingevroren blijven, kunnen gistcomponenten verloren gaan. Als je de korrels weer wilt gaan gebruiken, ga je als volgt te werk: doe de korrels een paar minuten in een glas koud water en doe ze dan over in een zeef. Spoel met koud water de poedermelk van de korrels. Doe de korrels in een weckfles en voeg melk toe (in een hoeveelheid van ongeveer 1:3 korrels:melk). Zeef de melk elke 24 uur en blijf dat doen, ook als de korrels nog niet werken – dit kan wel een week of langer duren. Als het gistingsproces op gang komt, kun je langzaam weer melk gaan toevoegen tot de gewenste hoeveelheid kefir bereikt is.

Lange rustperiode (tot maximaal anderhalf jaar)
Spoel de korrels en droog ze voorzichtig tussen keukenpapier of een schone theedoek. Leg de korrels op een warme plaats (bijvoorbeeld boven de radiator van de centrale verwarming). De korrels schrompelen door het drogen. Ze moeten gedroogd worden tot ze hard worden; afhankelijk van de temperatuur en de grootte van de korrels kan dit één tot drie dagen duren. Droge korrels worden gelig, dat is normaal. In een goed gesloten flesje, bij voorkeur in de koelkast, kunnen ze ongeveer anderhalf jaar worden bewaard. Wanneer je de gedroogde korrels weer opnieuw wilt gebruiken, moet je ze eerst weken. Doe de droge korrels in een pot met een glas melk en herhaal dit dagelijks met gezeefde korrels, of het gistingsproces nu op gang is gekomen of niet. Gedroogde korrels weer ‘ tot leven wekken’ kan vier tot tien dagen duren. Korrels die tijdens dit proces niet boven komen drijven zijn niet meer bruikbaar.

-*-

35 Liefdesbetuigingen

 1. Sinterklaas bestaat en Jomanda is de beste huisarts die je kan vinden zeker ;)

  Liefdesbetuiging van CiNNeR — 18-02-2005 @ 02:28

 2. [...] Kefir… Nou nog even over dat Kefir dus… Ik heb het nu een aantal keer geprobeerd met en zonder su [...]

  Pingback van Kefir — 25-02-2005 @ 15:42

 3. kefir.nl heeft nu ook een [dank je wel Johannes, spammen hoeft niet] het bekijken waard

  Liefdesbetuiging van Johannes — 31-05-2005 @ 22:05

 4. hoi
  ik heb de melkkefir gespoelt in een ijzere zeef
  is dat erg

  Liefdesbetuiging van francine — 24-06-2005 @ 18:44

 5. Hallo allemaal,
  Ik zoek al een tijdje naar iemand die wat melkkefir overheeft, kunnen jullie mij helpen??
  Ik woon in ‘s-Hertogenbosch.
  Met vriendelijke groetjes,
  Jolanda.
  jolanda@kruidwis.info

  Liefdesbetuiging van jolanda — 03-08-2005 @ 16:54

 6. ik wilde graag kefir poeder bestellen maar weet nie hoe en waar . en wilde ik meer info om fefir te maken enz. met vriendelijke groet mirelle:sun:

  Liefdesbetuiging van mirelle — 03-10-2005 @ 13:56

 7. Ik heb een portie melkefir over. Wie heeft interesse?

  Liefdesbetuiging van Greet — 18-02-2006 @ 16:11

 8. wij gebruiken nu 4 weken kefir maak iedere dag 1liter klaar,m`n man heeft suikerziekte hij drikt voor hij naar bed gaat 1glas melkfefir ik zelf drink 3 glazen per dag.mijn man slaapt nu veel beter en komt veel uitgeruste van bed af, ik zelf ook we slapen veel lekerder::feast: we voelen ons ook veel beter,daarom kan ik het iedereen aanraden ,heb bij ons in het dorp in het dorps krantje een artk geplaats en er zijn 18 mensen die wat wilden hebben vooral ook omdat de kefirbacterie ook in yacult zit en dit is veel goedkoper.het is het proberen waard,groetjes greetje

  Liefdesbetuiging van g.pilon — 01-04-2006 @ 21:26

 9. Kefir is echt vet gaaf.Ik voel me heerlijk.Bloeddruk is normaal.Ik slaap meteen in en wordt heerlijk uitgerust weer wakker.Het is maar een kleine moeite elke morgen even kefir drank maken.Mijn vriend drinkt een glas vol.Dat vindt hij voorlopig voldoende.Zelf maak ik er twee maaltijdshakes mee.Eentje als ontbijt en een voor de middag om ongeveer 3 uur in de middag.Heerlijk.Ik voel me echt top.Noah

  Liefdesbetuiging van Noah — 07-11-2006 @ 16:22

 10. Ik ben naarstig op zoek naar een kefirplantje ( korrels),
  ik ben woonachtig in Heemskerk.
  Wie o wie kan mij hieraan helpen?
  Groetjes, shaibah

  zendbon@hotmail.com

  Liefdesbetuiging van Shaibah — 13-05-2007 @ 17:41

 11. Ik ben weer op zoek naar kefirplantjes, ik woon in Amsterdam, iemand kan mij helpen?
  borisd@zworg.com

  Liefdesbetuiging van Boris — 19-05-2007 @ 22:47

 12. hoi,

  ik heb melk kefir en water kefir, ik vind het allebij erg lekker.

  ik drink het nu ongeveer 4 weken en ik voel me veel vitter en kan s’avonds beter in slaap komen.

  ik heb van bijde zoorten over, het groeit bij mij erg goed.

  wie kan ik er blij mee maken?

  ik woon in gorinchem.

  Liefdesbetuiging van anja — 29-06-2007 @ 19:23

 13. Heb voor de liefhebbers kefirplantjes is hier nog belangstelling voor???
  Hoor het graag van jullie.
  Opsturen is geen probleem.

  Liefdesbetuiging van kefir plantje — 20-08-2009 @ 17:54

 14. Ik kocht water kefir plantjes, een zwam, en melkkefir plantjes.
  Nu ik de bereiding lees, heb ik een andere beschrijving dan hier wordt weergegeven.

  De melkkefir moet bij mij met handwarme melk worden overgoten.
  De waterkefir moet gedijen met 80 gr.rietsuiker, een plakje citroen, en drie vijgen. Nou mag ik géén suiker hebben, dus gebruik ik melkkefir, heerlijk! Maar bij mij groeit het haast niet, en ik vraag me af, waar dat aan zou kunnen liggen. Is het gebruik van een gewoon pak houdbare melk (ongekookt) misschien de oorzaak daarvan? Je zou er mij een plezier mee doen, als je me zou antwoorden. Heel veel dank !

  Liefdesbetuiging van jannie — 24-08-2009 @ 16:30

 15. Volgens mij is het beter met inderdaad handwarme verse koemelk, geitenmelk of schapenmelk.

  Liefdesbetuiging van Noah — 24-08-2009 @ 20:59

 16. Wij gebruiken al jaren houdbare halfvolle melk gewoon op kamertemperatuur en dat gaat prima.
  Onze melkkefirkorrels(plantjes)worden niet groot maar het zijn er meer geworden en zo kun je met n liefhebber delen.

  Liefdesbetuiging van kefir plantje — 24-08-2009 @ 22:34

 17. Ben deze week begonnen met kefir maken, maar de kefir heeft een bedorven smaak. Zuur als van karnemelk, yoghurt is lekker, maar deze smaak is bedorven. Gaat dat nog wel weg ? Ik heb de korrels via de webstek van kefir.nl gekocht, leek me OK.

  Liefdesbetuiging van Anne — 03-09-2009 @ 03:08

 18. Hallo Anne,

  Probeer de melkkefirkorrels eens op te zetten met volle dagmelk. De smaak zal minder zuur worden. Elke dag “verschonen”. Het kan 2 tot 4 bereidingen duren voordat de smaak minder zuur wordt.

  Succes.

  Groetjes gisela

  Liefdesbetuiging van Gisela — 04-09-2009 @ 08:29

 19. Je kunt de korrels ook onder de kraan afspoelen en dan opnieuw in de melk doen.
  Het duurt dan wel langer want de aanzet heb je weggespoeld.
  Laat je het hier even weten of het is gelukt??

  Liefdesbetuiging van kefir plantje — 10-09-2009 @ 00:11

 20. Kan het zijn dat mijn kefirplantjes bedorven zijn? En zoja, hoe kan ik ze weer oplappen?
  Het duurt lang voordat de melk dik wordt.Pas na een paar dagen. Het ruikt niet zoals het hoort. Het ruikt niet fris. De korrels groeien wel goed. Ik heb de plantjes gekocht via via dus ik weet niet hoe men ze heeft behandeld.
  Ik zou graag weer heerlijke kefir gaan gebruiken, dus hoop dat je raad voor me hebt.

  Liefdesbetuiging van Maartje — 15-10-2009 @ 13:47

 21. Maartje

  Ik heb wel nieuwe melkkefirplantjes te koop.
  Hoor wel of je er belang voor hebt.

  gr.kefirplantje

  Liefdesbetuiging van kefir plantje — 16-10-2009 @ 18:07

 22. Maartje

  Is het gelukt met je kefirplantjes nog te gebruiken??

  Liefdesbetuiging van kefir plantje — 25-10-2009 @ 13:33

 23. ben op zoek naar kefirplantje, kan iemand mij daar aan helpen?

  Liefdesbetuiging van linn — 08-01-2010 @ 14:44

 24. linn

  heb wel melkkefirplantjes te koop voor je.
  stuur me maar een mailtje dan krijg je mijn informatie

  Liefdesbetuiging van kefir plantje — 08-01-2010 @ 23:14

 25. Hallo,
  Ik wil graag ook een kerfir plantje hebben, voor mijn moeder. Ze heeft een vermoeiende ziekte en in veel zenuwen pijn.
  Ik woon in Oud-Beijerland. En mijn moeder wilt het graag proberen, omdat ze gehoord heeft dat het heel goed werkt.
  Ik wil wel de verzend kosten betalen.

  Mail me maar naar: duc_duck@hotmail.com

  Alvast bedankt.

  Liefdesbetuiging van A-D Le — 15-03-2010 @ 20:25

 26. je hebt het al een tijdje geleden op deze pagina gezet, maar heb je nog melkkefirplantjes over?
  Uiteraard wil ik de verzendkosten betalen.

  Groetjes Karina

  Liefdesbetuiging van Karina — 02-07-2010 @ 08:25

 27. Karina

  Ja hoor ik heb wel melk kefir voor je.

  gr. kefir plantje

  Liefdesbetuiging van kefir plantje — 02-07-2010 @ 16:06

 28. dank je wel, dat is fijn.
  Wil je me misschien even een privé bericht sturen op info@backtonature.nl dan kan ik mijn adres gegevens aan je doorgeven en krijg ik graag jouw gegevens.
  Alvast bedankt!!

  Liefdesbetuiging van Karina — 02-07-2010 @ 16:10

 29. Wie kan me in Belgie helpen aan Kefir-bloemetjes?
  Hartegroet alvast ervoor! tel 0032 15615132
  Namasté,
  http://www.aadi.beinfo@aadi.be

  Liefdesbetuiging van aadi — 23-08-2010 @ 17:49

 30. Namaste

  Heb je een mail gestuurd.

  gr. Kefirplantje

  Liefdesbetuiging van kefir plantje — 26-08-2010 @ 08:16

 31. hey, heb enkele jaren geleden al met kefir gewerkt, nu ben ik deze door omstandigheden verloren.ik zou heel graag terug met kefir beginnen werken…kan iemand me aan een paar bloemetjes helpen aub?
  gelieve me te contacteren op timo@lotusroot.eu
  alvast bedankt

  vriendelijke groeten

  Liefdesbetuiging van timothy rogiest — 29-06-2011 @ 04:09

 32. Heb vandaag een Kefirplantje gekregen.
  In de jaren 70 eerder al een gehad.
  Ga het oa. gebruiken als probiotica voor onze zieke hond.
  Ga het maken met geitenmelk daar dit beter verdragen wordt.
  Hoop in de toekomst ook andere mensen te kunnen helpen aan een plantje, weggooien is zonde.

  Woon in Heerlen, Zuid Limburg.

  Liefdesbetuiging van AJEAM — 06-10-2011 @ 19:10

 33. ik ben nog steeds opzoek naar een kefir plantje
  dus niet de korrels
  wie o wie heeft een plantje over ?

  vriendelijk groetend Monique email : monique28@hotmail.nl

  Liefdesbetuiging van Monique — 21-05-2012 @ 14:10

 34. Voor de liefhebbers heb ik kefirplantjes (geen korrels)te koop.
  Kan via de post verstuurd worden.
  In binnen en buitenland.

  vr.gr. kefir-plantje

  Liefdesbetuiging van kefir-plantje — 09-11-2012 @ 20:20

 35. Het plantje zijn korrels. Zo hoort het plantje eruit te zien/ Het is in werkelijkheid geen plantje. De korreltjes zijn het best.Poeder vind ik minder vers

  Dorothe

  Liefdesbetuiging van Dorothe — 10-03-2013 @ 22:47

Sorry, liefdesbetuigingen kan ik nu even niet (meer) aan...


© 2001-2018 | Powered by WordPress

phpMyVisites : logiciel gratuit de mesure d'audience et de statistiques de sites Internet (licence libre GPL, logiciel en php/MySQL) phpMyVisites